26-05-2023

Een jaar bij Horus

Blog mei 2023

Een jaar geleden begon ik bij Horus. Ik was nieuw in de branche en ook nieuw in een vereniging als Horus. Natuurlijk had ik wat verwachtingen, maar ik wist niet precies wat er op me af zou komen of wat jullie, onze leden, van mij wensten.
Graag wijd ik dit voorwoord aan een korte terugblik op het afgelopen jaar en hoe ik naar Horus, maar met name de branche en naar jullie kijk.

Laat ik starten met het eerste. Ik kijk met veel plezier terug op mijn eerste jaar bij Horus. Ik vind dat het verenigingsbureau, de commissies, de ledenraad en het bestuur bestaan uit mensen die enorme passie en kunde hebben en er niet vies van zijn de handen uit de mouwen te steken. Erg prettig om met en voor zulke mensen te mogen werken. Het betekent dat ik zelf ook op scherp word gezet en dat is fijn.

Wat onlosmakelijk verbonden is aan mijn eerste jaar Horus, is hoe ik naar de branche en naar jullie kijk. Er is in 2022/2023 het nodige gebeurd. Ik noem zaken als het ontbreken van indexatie, de uitvoering van een rapport over de financiering van de branche, de btw-uitspraak van de Hoge Raad met alle gevolgen van dien, de verkorting van de Msnp, de ontwikkeling van HeyDay en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Stuk voor stuk zijn dit enorm impactvolle zaken die de aandacht hebben van Horus en van mij, en waarvan we elke dag voelen dat jullie ermee zitten en er vragen over hebben. En we merken dat jullie juist oplossingen aandragen.
Veel van de genoemde onderwerpen zijn langlopend en komen toevallig (of juist niet) nu tot een climax. Dat betekent dat we alert moeten zijn en onze lobbyinspanningen moeten vergroten. Dit zijn activiteiten die helaas niet altijd zichtbaar zijn of waarover we pas communiceren als we een stap(je) hebben gezet.
In mijn optiek ontstaat er een momentum waarop de branche misschien wel op meerdere vlakken tegelijkertijd wordt geherdefinieerd. Het is mooi om te merken dat jullie opstaan en we als vereniging hier mede vorm aan (proberen te) geven.

Tot slot, zoals beloofd, wijd ik mijn woord ook aan jullie. Onze leden. Als oud-consultant in opdrachten waarbij verandering de uitdaging was en mensen volledig in de weerstand kwamen, valt het mij op dat de leden van Horus juist het tegenovergestelde doen.
Jullie beschikken – wellicht is dit ontstaan door de jaren heen – over een DNA waarin het vermogen zit om kritisch te zijn en tegelijkertijd op een zeer flexibele manier de dynamiek van de branche en verandering te omarmen. Dat is een eigenschap die momenteel onder druk staat en dat is begrijpelijk. Jullie zijn erg betrokken bij je cliënten en verdienen hetzelfde comfort als het comfort die jullie je cliënten bieden. Ik probeer er met en namens Horus voor te staan om de verandering op die manier zo goed als mogelijk te beïnvloeden.

Het is misschien (te) veel gevraagd, maar houd vast aan de eigenschappen die jullie en ons sterk maken. En klim vooral in de pen of bel ons met kennis, ervaring of iets anders wat kan helpen in alle debatten.

Deze blog verscheen eerder in de nieuwsbrief van Horus

'Jullie beschikken – wellicht is dit ontstaan door de jaren heen – over een DNA waarin het vermogen zit om kritisch te zijn en tegelijkertijd op een zeer flexibele manier de dynamiek van de branche en verandering te omarmen.'

Rens Koelewijn, directeur

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het belangrijkste nieuws als eerste! 

Volg ons en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen

Wil jij net als je vakgenoten altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over de branche en over Horus? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn, Twitter en YouTube.

Adresgegevens

Bezoekadres (alleen op afspraak)
Horaplantsoen 14
6717 LT Ede

085 - 007 4330 info@horus.nl