In mijn contacten met gemeenten, Rijk of rechtspraak, gaat het geregeld over de kwaliteit van mensen in onze branche. Of beter: over meer kwaliteit. Alhoewel ik hierbij ook vaak zie dat er sprake is van ‘onbekend maakt onbemind’, worden genoemde partijen vooral aangemoedigd door rotte appels die ook in de mand van wettelijk vertegenwoordigers zitten. Zoals in elk vakgebied overigens.
Namens Horus presenteer ik onze mooie branche vooral als samenwerkingspartner. ‘Kom maar eens kijken!’ is iets wat ik vaak aangeef. Veelal heeft men nog nooit een mentor gesproken of een bewindvoerdersorganisatie van binnen gezien. Voor zover jullie als leden dat nog niet gedaan hebben; ik wil jullie graag oproepen om lokale stakeholders ook eens bij jezelf uit te nodigen.
Aan het goede gesprek over kwaliteit zit echter wel een keerzijde die ook benoemd mag, nee, moet worden. Namelijk dat kwaliteit ook alles met tijd te maken heeft. In 17 of 22 uur PER JAAR moeten onze partners geen wonderen verwachten. Deze week had ik periodiek overleg met deze partijen, dit keer onder leiding van directeur-generaal Carsten Herstel van het ministerie van Sociale Zaken. Het ging onder andere over een bewindvoerdersopleiding en over de invoering van het adviesrecht gemeenten. Beide voorbeelden van goede ideeën die vooralsnog zonder extra uren op ons af komen. Alleen: het kan niet meer. Het kan niet meer zonder dat onze branche betaald wordt naar inzet. Nu ben ik niet zo van de barricaden op en deze blog is ook niet een uitnodiging daartoe. Wel wilde ik jullie, als leden, laten weten dat de gedachte aan barricaden echter wel zo langzamerhand bij mij opkomt.
Nu werd in het overleg onder leiding van Herstel aangekondigd dat er op de beloning gestudeerd wordt. Dat is mooi – kan vast geen kwaad – maar ik heb wel tot spoed gemaand. Nog een jaar door op dezelfde manier, is niet wat onze mooie branche verdient!
NB. Op mijn oproep om tot een MKBA te komen, heb ik een aantal leuke reacties ontvangen. Die neem ik mee als we zover zijn. Mooi te lezen dat het idee van een maatschappelijke kosten-baten analyse zo gedeeld wordt!
Deze blog verscheen eerder in de nieuwsbrief van Horus