30-08-2022

Leiderschap

Het lijken wel de Plagen van Egypte (voor de fijnproever: lees het Bijbelse boek Exodus er maar op na), die ons treffen. Na corona hebben we nu te maken met stikstof- en andere milieuproblemen, is sprake van grote woningnood en personeelstekorten, slapen asielzoekers noodgedwongen buiten, is er sprake van toenemende maatschappelijke polarisatie en hebben we te maken met grote prijsstijgingen en een hoge inflatie.

Als ik naar politiek Den Haag kijk en luister, dan vind ik het eigenlijk oorverdovend stil. Nu ja, er is wel politiek gekrakeel, er zijn luchtballonnetjes en wel/toch geen kaarten van Nederland met gebieden met agrarische krimp, maar ik bedoel meer: ik zie geen plan. Ja, de problemen zijn fors – ik benijd onze politieke leiders niet. Tegelijkertijd vraagt deze tijd om stoutmoedigheid, duidelijkheid, helder nadenken, de richting wijzen en mensen meenemen. Kortom, om duidelijk leiderschap.

En dat leiderschap, dat is hard nodig. Wij weten vanuit ons vakgebied hoe groot de tekorten zijn. Bij gewone mensen, die alleen wel op de een of andere manier kwetsbaar zijn. Door ziekte, of door verlies van werk. Velen staat het water tot aan de lippen. Is niet de zorg beschikbaar, die wel nodig is. Of nemen de financiële problemen erg toe door de gestegen prijzen. En dan mogen we ook nog eens verwachten dat er de komende tijd nog duizenden nieuwe gevallen bij gaan komen. En achter ‘gevallen’ gaan altijd één of meerdere personen schuil. Huishoudens waar ze zich zorgen maken, of ze nog wel de rekening kunnen betalen. Waar gekozen moet worden voor schoolgeld of de rekening van de zorg.

Als voorzitter van Horus heb ik al maanden geleden het kabinet opgeroepen om actie te ondernemen. Dat doe ik vaak met anderen, bijvoorbeeld omdat we de zogenaamde Armoedecoalitie ondersteunen. Maar nu hoor ik ook graag van jullie, als leden. Mocht je ernstige problemen tegenkomen, dan verneem ik dat graag. Om daarmee naar Den Haag te gaan. Om te laten horen en zien waar jullie, of je nu inkomensbeheerder, mentor of bewindvoerder bent, dagelijks mee te maken hebben.

Ons werk is relevanter dan ooit, maar vast ook moeilijker dan ooit. Hou vol! Jullie doen ertoe, juist nu.

Deze blog verscheen eerder in de nieuwsbrief van Horus

'Ons werk is relevanter dan ooit, maar vast ook moeilijker dan ooit. Hou vol! Jullie doen ertoe, juist nu.'

Gert Boeve

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het belangrijkste nieuws als eerste! 

Volg ons en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen

Wil jij net als je vakgenoten altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over de branche en over Horus? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn, Twitter en YouTube.

Adresgegevens

Bezoekadres (alleen op afspraak)
Horaplantsoen 14
6717 LT Ede

085 - 007 4330 info@horus.nl