29-05-2024

Over rechts

Binnenhof den haag blog

Het is 15 mei, 21 uur als ik dit schrijf. Zojuist werd op het journaal bekendgemaakt dat Nederland een rechts kabinet gaat krijgen. PVV, NSC, VVD en BBB hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt. De naam van Ronald Plasterk wordt daarbij genoemd als premier.


Ik ben, in mijn rol als voorzitter van Horus, vooral benieuwd wie de nieuwe bewindspersonen voor Rechtsbescherming/Justitie en voor Armoedebestrijding/Sociale Zaken worden. Van de huidige twee hoeven wij namelijk niet te verwachten dat zij onze branche in staat gaan stellen om ons belangrijke en betekenisvolle werk voor ruim 260.000 kwetsbare landgenoten naar behoren te kunnen uitvoeren.
Deze week werd mij dat weer volkomen duidelijk tijdens een overleg in Den Haag. Er liggen toezeggingen, een rapport van SEO en er is aangegeven dat er voor de zomer scenario’s moeten liggen over de toekomst van onze branche….. maar de departementen hebben besloten om een nieuw onderzoek te starten. Alhoewel ik mij nog met NBBI, NBPM en NVVK wil beraden over een gezamenlijke reactie, wil ik hier best kwijt dat ik op z’n zachtst gezegd not amused ben.

Als het Rijk niet snel met ruimte voor onze branche komt, is er straks geen branche meer. Ik hoor van leden die er de brui aan geven, ik hoor van leden die vanwege overspanning een groot deel van de dossiers teruggeven en ik weet van leden die er lichamelijk ziek van worden. Alhoewel ik liever positief nieuws krijg, roep ik alle leden op om zich bij zorgen tot ons te wenden. Niet dat we deze kunnen wegnemen, maar we bieden een luisterend oor en brengen signalen over naar Rijk, gemeenten en rechtspraak.

Zonneschijn
Of een kabinet over rechts ons gaat helpen, dat zal moeten blijken als het regeerakkoord gesloten is. Als branche hebben we onze input bij de informateurs neergelegd. Ik hoop dat er gekozen wordt voor goede rechtsbescherming voor kwetsbare mensen en daarmee dat ons werk wordt (her)gewaardeerd. We zullen ons graag presenteren bij de nieuwe bewindspersonen.

En tegelijkertijd zeg ik: ook vandaag de dag hoor en zie ik wat voor betekenisvolle resultaten jullie, als leden, boeken. Ook onder deze omstandigheden. Hulde voor jullie werk, inzet en maatschappelijke betrokkenheid!

Deze blog verscheen eerder in de nieuwsbrief van Horus.

'Of een kabinet over rechts ons gaat helpen, dat zal moeten blijken als het regeerakkoord gesloten is.'

Gert Boeve, voorzitter

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het belangrijkste nieuws als eerste! 

Volg ons en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen

Wil jij net als je vakgenoten altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over de branche en over Horus? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn, Twitter en YouTube.

Adresgegevens

Bezoekadres (alleen op afspraak)
Horaplantsoen 14
6717 LT Ede

085 - 007 4330 info@horus.nl