21-12-2023

Overpeinzingen

Blog december 2023

Kortgeleden hebben we zowel in het bestuur als in de ledenraad achteruit- en vooruitgekeken. Het zou voor de hand liggen als we waren blijven hangen bij alles wat níet goed is gegaan in 2023, maar heel bewust bespraken we ook wat wél goed is gegaan. Het leek mij goed jullie als leden hierin mee te nemen.

Den Bosch
De aanhouder wint. Dat bleek dit jaar uit de duidelijke uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Hierin stelt het College vast dat de manier waarop Den Bosch invulling geeft aan het algemeen belangbesluit, in strijd is met het doel en de strekking van de Wet Markt en Overheid. Door dit besluit wel te nemen heeft de gemeenteraad van Den Bosch misbruik gemaakt van haar bevoegdheid. De gemeente bood namelijk beschermingsbewind aan voor die groep van inwoners waarvan de bewindvoerderskosten tot dan toe werden betaald vanuit de bijzondere bijstand om daarmee kosten te besparen.
 
Wel intakevergoeding bij overdracht bewindsdossiers
Ook een mooie uitspraak, die tot stand kwam door steun en inzet van Horus. De Hoge Raad bevestigde eerder dit jaar dat bij overdracht van bewindsdossier de volledige intakevergoeding aan de opvolgend bewindvoerder dient te worden toegekend. Zie deze uitspraak 23 juni 2023.
Met dit besluit komt onzes inziens een einde aan de discussie rondom dit onderwerp. Mocht je er nog eens tegenaanlopen, dan zou een verwijzing naar deze uitspraak voldoende moeten zijn!

Vitale vereniging
In 2023 hebben weer veel ledenbijeenkomsten plaatsgevonden. Naast het drukbezochte congres en de fysieke trainingsdagen waren dat ook een flink aantal regiobijeenkomsten. Die kennelijk aanslaan, omdat we ook leden terug zien komen die al eerder eens aanwezig waren. Daarnaast hebben ook bedrijfsbezoeken plaatsgevonden en hebben onze directeur Rens Koelewijn en onze relatiebeheerder Shirley van Voorst de nodige contacten met leden. Als bestuur vinden wij het belangrijk om actief werk te maken van ledencontacten: het maakt dat Horus een bloeiende en vitale vereniging is! 
 
Banken
Ook in 2023 hebben wij ingezet om banken tot een betere dienstverlening te bewegen. Dat loopt nog steeds niet soepel genoeg, maar we blijven de druk opvoeren. Daarnaast is in 2023 FinGuard van start gegaan. Wat wij horen nog niet geheel passend, maar het is in elk geval goed dat er alternatieve opties zijn. Goed te horen dat ook NBBI, in overleg met ons, bezig is met een alternatief voor de grootbanken. Keuzevrijheid en werkende alternatieven zijn belangrijk voor onze branche!
 
Samenwerking
In 2023 zijn forse stappen gezet om de branche beter te laten samenwerken. 2024 moet de apotheose worden doordat Horus zal fuseren met NBPM (de beroepsorganisatie voor mentoren) en zal samengaan met NBBI. Althans, dat is het voornemen. Onze inzet is erop gericht om de herkenbare dienstverlening aan onze leden te behouden en vooral om de krachten te bundelen in de lobby en het gesprek met onze overheden. Want dát kan nog beter, weten we allemaal maar al te goed.

Dus….. Er is ook reden om positief terug te kijken. Er gaat ook veel wel goed. Zijn we er al? Nee, nog niet. En als voorzitter gun ik het jullie als leden dat we meer financiële lucht krijgen. Maar nu richting kerst en oudjaar. Voor mijzelf even een moment van rust en afstand nemen. Ik gun jullie allen, ook namens het bestuur en de ledenraad, een fijne kerst en alvast een goed nieuwjaar toe!

Deze blog verscheen eerder in de nieuwsbrief van Horus.

'Er is ook reden om positief terug te kijken. Er gaat ook veel wel goed. Zijn we er al? Nee, nog niet.'

Gert Boeve, voorzitter

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het belangrijkste nieuws als eerste! 

Volg ons en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen

Wil jij net als je vakgenoten altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over de branche en over Horus? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn, Twitter en YouTube.

Adresgegevens

Bezoekadres (alleen op afspraak)
Horaplantsoen 14
6717 LT Ede

085 - 007 4330 info@horus.nl