De warmte loopt zo snel op, dat ik het natte voorjaar alweer ben vergeten. De natuur zelf ook: alles verdroogt waar je bij staat. Moeder aarde heeft het moeilijk!
Wie het ook moeilijk heeft, dat zijn wettelijk vertegenwoordigers. Al jaren wordt onze mooie branche ondergewaardeerd en daardoor onderbetaald. Dat geldt niet alleen voor bewindvoerders, maar ook voor mentoren en curatoren. Als brancheorganisaties hebben we becijferd dat bijvoorbeeld een bewindvoerder zo’n 55 uur per maand gratis werkt. Oftewel: een toestandenbewind zou niet 17 uur, maar ca. 27 uur moeten zijn.
Een verschil dat alleen maar groter wordt. Ons werk is steeds complexer. Cliënten vragen meer van je, maar instanties ook. Zo sta je lang in de wachtrij of moet je vaak terugbellen naar de Belastingdienst of naar je bank. Nu ja, ik hoef jullie niet aan te geven waardoor het komt dat jullie zo druk zijn, of hoe het komt dat je je personeel bijvoorbeeld geen geld voor hun pensioen kunt geven.
De tijd is om er je schouders over op te halen is voorbij. Ik krijg te veel signalen van leden dat ze vrezen voor het voortbestaan van hun organisatie. Dat het eigenlijk niet verantwoord is om door te gaan.
Ik heb dit aangekaart, wederom, bij onze gesprekspartners. Deze week zat ik met beide departementen om tafel, tezamen met NBBI en NVVK. Blaren op mijn tong gepraat in stevige bewoordingen. Ik was en ben nog steeds boos. De conclusie is alleen helder: er is geen politiek draagvlak om nu, zondermeer, onze beloning te verhogen. Dat gaat geen deal worden. Daarvoor is meer nodig. Samen met de andere brancheorganisaties denk ik nu na over zo’n deal. Een deal die ons ook zeer zal doen. Bijvoorbeeld: ik merk dat politiek Den Haag uiterst allergisch reageert op het schuldenbewind. Daar moeten we wat mee.
Ons voorstel voor een deal zullen wij met jullie gaan delen, vanzelfsprekend. Maar duidelijk is dus wel dat het echt spannend wordt. Na het overleg met de departementen sliep ik even beroerd. Ik hoop snel beter nieuws met jullie te kunnen delen. En zo niet? Dan moeten we als branche echt na gaan denken over acties. Wordt het dus een mooie of een hete zomer?
Deze blog verscheen eerder in de nieuwsbrief van Horus