26-06-2024

Staatssecretaris voor rechtsbescherming

Blog nieuwsbrief juni 2024

Met veel interesse volg ik de ontwikkelingen in Den Haag. Beroepsmatig, natuurlijk, maar ook omdat ik politiek dier genoeg ben om met interesse de kabinetsformatie te volgen. Kwalificaties wat ik van dit kabinet en het akkoord vind, dat laat ik achterwege. Wat ik wel wil aanstippen is dat er een staatssecretaris voor rechtsbescherming komt. Teun Struycken, nu nog advocaat, heeft als speciale taak rechtsbescherming. Ik vind dat wel mooi. En volgens mij hard nodig ook.

Als branche zijn wij er ook voor de rechtsbescherming van onze cliënten. Met het beschermen van de rechten van onze cliënten gaat het niet altijd goed. Ja, ik durf er mijn handen voor in het vuur te steken dat in verreweg de meeste gevallen mensen echt gebaat zijn bij hun bewindvoerder/mentor/curator, maar helaas zien we ook bij onze eigen leden dat er fouten worden gemaakt – of erger. Onze branche ligt onder het vergrootglas en het blijkt helaas niet moeilijk om hele en halve fouten op te sporen.

Ik snap die aandacht wel: als je als kwetsbare persoon niet kunt rekenen op rechtsbescherming door je rechtsbeschermer, dan is dat dubbel schrijnend.

Met de andere brancheorganisaties voeren we dan ook het gesprek hoe het beter kan. Wat daar, naast meer tijd per cliënt, voor nodig is. Wanneer is het goed wat wij doen? Als Horus hebben we daar ideeën bij en werken we nauw samen met NBBI, NBPM en NVVK. Met hen willen we tot een plan komen, wat we aan de nieuwe bewindspersonen gaan aanbieden. Liefst in samenspraak met gemeenten en rechtspraak. Een onderbouwd plan, getoetst door onderzoekers vanuit het lectoraat aan de Hogeschool Utrecht, wat de nieuwe bewindspersonen zó kunnen omzetten in wet- en regelgeving.

Terwijl ik dit schrijf, is het rond middernacht. Ik bedenk me dat bovenstaande – met name de laatste zin – ook wel wat klinkt als een mooie droom. Tegelijkertijd weet ik dat velen niet meer in dromen geloven. Helaas zie en hoor ik dat kantoren stoppen, mensen letterlijk ziek worden van het werk en anderen er nog maar (weer) een schepje bovenop doen.

Voor juli staat het nieuwe kabinet op het bordes, naast de koning. Ik hoop dat de nieuwe bewindspersonen – en niet alleen de staatssecretaris voor rechtsbescherming – oog heeft voor de rechtsbescherming van onze cliënten én voor de bescherming van onze mooie branche.

Deze blog verscheen eerder in de nieuwsbrief van Horus.

´´'Ik snap die aandacht wel: als je als kwetsbare persoon niet kunt rekenen op rechtsbescherming door je rechtsbeschermer, dan is dat dubbel schrijnend.'

Gert Boeve, voorzitter en directeur a.i.

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het belangrijkste nieuws als eerste! 

Volg ons en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen

Wil jij net als je vakgenoten altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over de branche en over Horus? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn, Twitter en YouTube.

Adresgegevens

Bezoekadres (alleen op afspraak)
Horaplantsoen 14
6717 LT Ede

085 - 007 4330 info@horus.nl