28-03-2024

Tweede Kamer

Gert Tweede Kamer

Donderdag 21 maart was ik namens NBBI en Horus een van de genodigden aan een Ronde Tafel in de Tweede Kamer over beschermingsbewind. Aanleiding vormt de notitie van het voormalige Kamerlid Hulya Kat van D66.

Voor mij is de kern in haar betoog ook mijn punt: geef onze branche meer tijd per cliënt om het zijn van financiële hulpverlener echt waar te kunnen maken. In haar nota gaat zij uit van 40 - 50 casussen per fulltime bewindvoerder, terwijl ik nu al aantallen van 80, 90 of zelfs 100 cliënten per bewindvoerder hoor. Dus reken maar uit…..

Als voorzitter van Horus benadruk ik trouwens steeds dat dezelfde tijdklem ook de mentoren en curatoren betreft. Soms krijg ik, zelfs van leden, te horen dat ik niet voor hen zou spreken. Dat is niet zo, maar de uitingen in de media maak ik niet zelf en als we een brief sturen met anderen hou ik ook niet in mijn eentje de pen vast. Ik heb van het ministerie inmiddels wel de schriftelijke bevestiging dat men niet alleen met scenario’s voor bewindvoerders wil komen, maar voor het gehele CBM.

Verwachtte ik veel van donderdag? Nee eigenlijk. Er waren cliënten van bewindvoerders uitgenodigd om te spreken en ik zit in het rijtje van onder andere de wethouders uit Groningen en Dordrecht. De ervaringsdeskundigen hadden onder meer te maken gehad met een frauderende bewindvoerder, die ontslagen was. Natuurlijk zeer pijnlijk en afkeuringswaardig, maar het systeem van toezicht heeft kennelijk gewerkt. Daarnaast brachten beide insprekers vooral veel voorbeelden in, die feitelijk gingen over de gemeente dan wel gemeentelijke schuldhulpverlening. Beide wethouders, weliswaar verschillend, zijn daarnaast overduidelijk geen fan van onze branche. En dat terwijl Groningen nog recent tot tweemaal toe van de kantonrechter op z’n kop heeft gehad. Een mooie bijdrage leverde de Hogeschool van Utrecht en vanuit de rechtspraak. Ik beveel jullie dan ook van harte aan om het debat na te kijken en de aangeleverde stukken te lezen. Echt de moeite waard.

De komende periode staat in het teken van het uitwerken van scenario’s. Horus en NBBI pakken dit gezamenlijk op, waar mogelijk samen met NBPM en hopelijk wederom met NVVK. Ik wil een proces inrichten waar we niet alleen zelf tot scenario’s komen, maar liefst toets ik deze al gelijk bij gemeenten, rechtspraak en experts. Het moet nu namelijk in een keer goed. Er moet voor het jaar 2025 echt nieuw perspectief zijn.

Je zou dit weer een negatief voorwoord kunnen noemen, maar dat is het zeker niet. Althans, niet voor mij. Ik zie het ook als kansen. Zo ver zijn we nog niet eerder gekomen. 

Deze blog verscheen eerder in de nieuwsbrief van Horus.

'Voor mij is de kern in haar betoog ook mijn punt: geef onze branche meer tijd per cliënt om het zijn van financiële hulpverlener echt waar te kunnen maken.'

Gert Boeve, voorzitter

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het belangrijkste nieuws als eerste! 

Volg ons en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen

Wil jij net als je vakgenoten altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over de branche en over Horus? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn, Twitter en YouTube.

Adresgegevens

Bezoekadres (alleen op afspraak)
Horaplantsoen 14
6717 LT Ede

085 - 007 4330 info@horus.nl