29-03-2021

Uitslag

Het woord uitslag is in het afgelopen jaar vooral gebruikt in combinatie met positief of negatief en corona. Helaas komt corona nog steeds veel voor en worden nog steeds duizenden mensen getroffen door het virus, is de zorg overbelast en sterven er ook nog tientallen personen per week aan het virus.


De maatschappelijke impact is enorm, in allerlei opzichten. Tegelijkertijd beginnen de maatregelen te knellen. Het Museumplein is al vaak leeg geveegd door de ME. Ondernemers staat het water tot over de lippen en smeken om openstelling.


Uitslag slaat natuurlijk ook op de verkiezingsuitslag. Met een aantal kleine verrassingen is de uitslag niet onverwacht. We zijn op weg naar een nieuw kabinet onder leiding van Mark Rutte, dat staat wel vast. Maar welke kant kantelt het kabinet op? Over links of over rechts? En wat betekent dit voor het sociaal domein en daarbinnen voor ons als branche? Ik denk dat het tot in de warme zomer zal duren voordat we een nieuw kabinet hebben.


Hoe dan ook: bij de gemeenten staat het water ook tot over de lippen. In allerlei domeinen hebben ze tekorten. Zo staat de jeugdzorg onder grote druk, maar ook wordt er bijvoorbeeld gesneden in de tarieven voor beschermd wonen. In dat licht is het op zich begrijpelijk dat de gemeenten bekijken hoe ze ook kunnen besparen op de kosten van schuldenbewind. In mijn gesprekken met gemeenten leg ik uit dat beschermingsbewind natuurlijk geld kost, maar vooral veel maatschappelijke kosten bespaart. Maar waar baseer ik mij op? Ik wil het geen ‘wild guess’ noemen, maar geheel hard onderbouwd is de betekenis van onze sector ook niet.


Ik wil daarom graag een MKBA doen – een maatschappelijke kosten-batenanalyse. Ik heb geen schroom om dit hardop in deze blog op te schrijven; ik heb er echt alle vertrouwen in dat deze MKBA positief uit zal vallen. Het wordt alleen wel tijd om ‘m uit te voeren. Ik wil dit graag samen met de branche, onze partners en met een lector oppakken. Doe je mee? Laat het me weten via gertboeve@horus.nl.

Deze blog verscheen eerder in de nieuwsbrief van Horus

In mijn gesprekken met gemeenten leg ik uit dat beschermingsbewind natuurlijk geld kost, maar vooral veel maatschappelijke kosten bespaart

Gert Boeve

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het belangrijkste nieuws als eerste! 

Volg ons en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen

Wil jij net als je vakgenoten altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over de branche en over Horus? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn, Twitter en YouTube.

Adresgegevens

Bezoekadres (alleen op afspraak)
Horaplantsoen 14
6717 LT Ede

085 - 007 4330 info@horus.nl