Terwijl velen van ons konden genieten van een welverdiende zomervakantie, is er ook een grote groep Nederlanders die dat niet kon: de gedupeerden van de toeslagenaffaire.
In de afgelopen maanden heb ik veel gedupeerden, bewindvoerders en ambtenaren gesproken over deze affaire. De impact op de levens van gedupeerden is verwoestend. Zonder uitzondering zijn de gedupeerden alle vertrouwen in de rechtstaat kwijt – evenals in hun vertegenwoordigers. Niet zelden worden bewindvoerders niet anders beschouwd. Kort geleden schreef journalist Pieter Klein, RTL, (weer) een goede column over de toeslagenaffaire. Hij geeft een inkijkje in de documentaire ‘Alleen tegen de staat’, die twee weken geleden op NPO2 te zien was. Het is een aangrijpend portret van vijf gedupeerde vrouwen. Hun boodschap: ‘Ik wil niet meer vernederd worden.’
Van bewindvoerders krijg ik ook signalen dat er stevig misbruik wordt gemaakt van de hersteloperatie. En dat er vragen zijn over de ruimhartigheid. Want, waarom bijvoorbeeld de schulden van DUO kwijtschelden, terwijl dit veelal schulden zijn vanuit de periode voordat de gedupeerde kinderen kreeg? Ook hebben bewindvoerders te maken met op zijn minst zeer kritische cliënten. Geen gemakkelijke tijd. Ik raad daarom iedereen die gedupeerden bijstaat aan om nauw samen op te trekken met de gemeente. Maak er een driehoeksoverleg van, van onderbewindgestelde, gemeente en jij als bewindvoerder.
Overigens heb ik namens Horus ook aandacht gevraagd voor het tijdbeslag dat de toeslagenaffaire meebrengt voor bewindvoerders. Alhoewel de toezegging nog niet hard is, lijkt het erop dat bewindvoerders een aantal uur extra mogen declareren. Zodra dit hard is, zullen wij jullie nader berichten.
Waarom ook dit bericht? De column van Pieter Klein zette mij aan tot deze gedachte: wees ruimhartig. Laten we als branche bijdragen aan herstel van vertrouwen en het opheffen van de vernedering. Waar mogelijk: meedenken met gewenste aankopen. Ook bij lichte twijfel meer ruimte voor regie in het eigen leven geven. Er is, om het rapport van de Kamercommissie na te spreken, ongekend onrecht aangedaan. Ongekend onrecht verdient het om snel op te lossen. Onze branche kan daaraan bijdragen!
Deze blog verscheen eerder in de nieuwsbrief van Horus