10-03-2022

Waarom Horus?

Het speelveld om ons heen verandert. En dan bedoel ik niet de vreselijk treurige en onverantwoorde oorlog in Oekraïne – een kleine 1400 kilometer hier vandaan. Ik doel in dit geval op de positie van brancheverenigingen in het algemeen en in onze branche in het bijzonder.


Lid worden en lid blijven van brancheverenigingen is niet vanzelfsprekend meer. Maar circa de helft van alle wettelijk vertegenwoordigers is lid van een branchevereniging. Een lidmaatschap is ook lang niet meer ‘voor het leven’. Op zich niet onbegrijpelijk, maar leden wegen voordelen van een lidmaatschap af tegen de kosten die ze maken. In die zin stelt een deel van de leden zich op als consument. Ook dat is niet per se erg. Horus heeft zich daarop aangepast – zie daarvoor ons Jaarplan 2022. We bieden in rap tempo meer services aan de leden aan. Ons aanbod verrijkt en onze website wordt in maart volledig vernieuwd. Zit hier dan een onbezorgde voorzitter? Nee. Ik neem waar dat leden veel van ons verwachten, maar tegelijkertijd dat veel (soms andere, soms dezelfde) leden goedkope tarieven verwachten. Óók niet onbegrijpelijk, want veel leden hebben al jaren te maken met krapte in de bedrijfsportemonnee. Wat alleen niet kan, is een 10 verwachten en voor een 4 willen betalen. Ik zou hierover best eens met wat leden van gedachten willen wisselen – online moet makkelijk te doen zijn. Dus: heb je een scherpe mening over wat je wel of niet van ons verwacht en/of over de contributie van Horus? Ik organiseer graag wat online groepsgesprekken. Aanmelden kan via shirleyvanvoorst@horus.nl.


Ik zie ook beweging bij onze directe collega’s. NBPB en NBBI hebben recent aangegeven te willen fuseren. Daarbij werd in een magazine van NBBI opgemerkt dat anderen zich konden aansluiten, wat hem betreft. Wat ik nu begrijp van deze partijen, is dat ze eerst hun eigen fusie willen uitwerken. Dat begrijp ik op zich wel – ik heb zelf ervaren dat fuseren een intensief proces is. De opgeschreven kop koffie moet dus nog even wachten… In de tussentijd zoek ik namens Horus ook contact met andere partijen. Horus staart zich nooit blind op één bepaalde route, maar kijkt altijd breed om zich heen. Wie weet binnenkort meer…


Waarom Horus? Ik zie trouwens wel recente antwoorden daarvoor. Ik noem bijvoorbeeld de banken. Hard nodig om de krachten te blijven bundelen. Veel leden – maar dus ook niet aangesloten wettelijk vertegenwoordigers! – blijven aanlopen tegen de slechte dienstverlening door banken. Recent heeft ABN AMRO een mogelijk belangwekkende beweging gemaakt, mede dankzij ons jarenlang aandringen. We zijn er nog lang niet, maar elke beweging is er wel één. Een andere is bijvoorbeeld het hoger beroep van de gemeente Den Bosch. De rechter in Rotterdam heeft vorig jaar glashelder uitgelegd waarom de gemeente niet en Horus wel gelijk had. Nu gaat de gemeente in hoger beroep en kiezen ze, ondanks onze hartelijke uitnodiging, niet voor samenwerking maar voor continuering van hun onzalige beleid. Bewindvoerders alleen zijn vaak onvoldoende in (financiële) staat om zelf te procederen. Alleen samen komen we verder. Blijf jij ook meedoen?

Deze blog verscheen eerder in de nieuwsbrief van Horus

Alleen samen komen we verder. Blijf jij ook meedoen?

Gert Boeve

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het belangrijkste nieuws als eerste! 

Volg ons en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen

Wil jij net als je vakgenoten altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over de branche en over Horus? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn, Twitter en YouTube.

Adresgegevens

Bezoekadres (alleen op afspraak)
Horaplantsoen 14
6717 LT Ede

085 - 007 4330 info@horus.nl