Daar is ‘ie dan. Mijn eerste blog als voorzitter van Horus. Ons nieuwsbericht over de fusie is op LinkedIn zo’n 45.000 keer bekeken, dus met de belangstelling voor Horus als branchevereniging voor bewindvoerders, mentoren, curatoren en inkomensbeheerders zit het wel goed. Maar: adel verplicht. We zullen nu waar moeten maken dat de fusie niet alleen goed is voor onze leden en voor onze cliënten, maar ook dat we een samenwerkingspartner zijn in het brede sociale domein.
Dat gaat niet vanzelf. Je kunt juridisch wel één zijn, maar dat wil niet zeggen dat je cultureel ook met één en dezelfde mond spreekt. Als bestuur hebben we ons daarom voorgenomen elke keer stil te staan bij de integratie van de beide (ex)verenigingen. Ook staan we open voor feedback. Van onze leden, vanzelfsprekend, maar ook hopen we op feedback van onze stakeholders.
De val van het kabinet
Dan de inhoud. Daar zijn we namelijk voor en van.
Net voor de finish is het derde kabinet van Mark Rutte gevallen. Over de toeslagenaffaire. Wie het rapport van de Tweede Kamercommissie heeft gelezen, voelde dit al aankomen. Het rapport legt bloot hoe het op alle fronten fout kon gaan. Bij de wetgevende macht, de controlerende macht, de uitvoerende macht en de rechtsprekende macht. Zoals Pieter Omtzigt het dit weekend al zei; de val van het kabinet is niet het sluitstuk van iets, maar het begin van iets nieuws. De minister-president zelf hoorde ik ook over meer openheid en meer ruimte voor de menselijke maat.
Een brief voor de staatssecretaris
Ondertussen zitten de gedupeerden nog in onzekerheid over hoe zij gecompenseerd gaan worden. Eind vorig jaar zijn daarvan de contouren duidelijk geworden. Als branchevereniging Horus hebben wij een brief naar staatssecretaris Van Huffelen gestuurd met daarin een aantal tips voor de uitvoering van deze compensatie. Deze tips hebben we mede aangeboden, omdat we zagen hoe het namelijk is gegaan bij de ‘kersttegemoetkoming’ van € 750, die de gedupeerden voor kerst zouden krijgen. Goed bedoeld en door ons als bestuur ook met een positief advies voorgelegd aan jullie als leden en aan andere bewindvoerders. De uitvoering van die kersttegemoetkoming riep echter vragen op. Zo was onduidelijk wat de positie van schuldeisers was en of in alle gevallen het geld direct en geheel beschikbaar moest worden gesteld. Diverse beschermingsbewindvoerders en WSNP-bewindvoerders hebben daarom in sommige gevallen het geld niet (geheel) beschikbaar gesteld aan hun cliënten. Het proactieve meedenken door Horus wordt gewaardeerd. Laten we hopen dat dat meedenken ook bijdraagt aan een heldere eindcompensatieregeling voor de grote groep van gedupeerden. Dat verdienen ze!
Gert Boeve