31-10-2022

Witheet (en teleurgesteld)

Witheet. Ik ben het niet zo vaak, maar toen ik kennisnam van het besluit van minister Weerwind om de hoogoplopende inflatie niet te vertalen in de tarieven voor 2023, was ik het wel. Ik had dit al aan zien komen: al jaren is ons als Horus de indexatiemethode een doorn in het oog.

Er wordt niet gekeken naar de loonkostenstijging en bovendien wordt er niet geïndexeerd over de kostenstijging nu, maar hoe deze twee jaar geleden was. Voor het besluit van de minister heb ik maar een woord: technocratisch.
Het besluit is een klap in het gezicht van al die leden die dag in, dag uit hard werken voor hun cliënten. Die in de afgelopen jaren al gezien hebben dat de indexatie niet de kostenstijging bij heeft gehouden. Ik pleit daarom, ook via deze weg, voor een nieuwe manier van berekenen.

Allereerst: ga uit van een reëler aantal uren per dossier. Of je nu bewindvoerder, mentor of curator bent: het aantal uren die vergoed wordt, is te weinig. Ten tweede: het uurtarief van de branche is veel te laag. Het is belangrijk werk. Steeds hogere kwaliteitseisen worden gesteld. In gemeente-termen: ons werk is deels schaal 8, vaak schaal 9 en geregeld schaal 10. En tot slot: indexeer op basis van de kostenstijging NU en niet die van een jaar geleden.

Gaat ons dit lukken? Nou, achteraf repareren is liever niet iets wat ik doe. De minister heeft al kleur bekend. Het is nu aan de samenwerkende brancheorganisaties om zowel minister Weerwind als minister Schouten ervan te overtuigen dat een 0-lijn een slechte lijn is. Onredelijk en onverstandig bovendien.

Mochten beide bewindspersonen niet bewegen, dan staat het bestuur van Horus open voor acties. We zijn er als branche niet zo van om op de barricades te klimmen, maar als het moet, moet het. Van veel leden hebben we al suggesties ontvangen. We houden jullie van de vorderingen natuurlijk op de hoogte – hou je mail dus in de gaten, maar volg ons ook via LinkedIn bijvoorbeeld.

Tegelijk ben ik ook optimistisch. Het heeft in elk geval ertoe geleid dat we als brancheorganisaties samen optrekken. Never waste a good crisis. Daarnaast merk ik wel dat onze boodschap helder is overgekomen. Nu boter bij de vis!

Deze blog verscheen eerder in de nieuwsbrief van Horus

'Tegelijk ben ik ook optimistisch. Het heeft in elk geval ertoe geleid dat we als brancheorganisaties samen optrekken'

Gert Boeve

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het belangrijkste nieuws als eerste! 

Volg ons en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen

Wil jij net als je vakgenoten altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over de branche en over Horus? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn, Twitter en YouTube.

Adresgegevens

Bezoekadres (alleen op afspraak)
Horaplantsoen 14
6717 LT Ede

085 - 007 4330 info@horus.nl