Lidmaatschap Horus

Met een lidmaatschap van Horus laat je zien dat je kwaliteit levert. Dat geeft zekerheid aan jouw cliënten, hun naasten en aan samenwerkingspartners. Wil jij lid zijn van Horus? Hieronder vind je informatie over onder meer de voordelen van het lidmaatschap, de voorwaarden en de kosten. 

Lid zijn van Horus: alle zaken op een rij

De voordelen

Horus telt bijna 600 leden die samen ca. 80.000 cliënten van dienst zijn op het gebied van bewindvoering, mentorschap, curatele en inkomensbeheer. Door lid te worden van Horus heb je toegang tot dit enorme kennisnetwerk van professionals uit je eigen vakgebied. Met onze lobby zijn we doorlopend bezig en dankzij onze grote groep leden wordt onze stem in de politiek en maatschappij gehoord.

Lid zijn van Horus heeft nog meer voordelen:

 • Heb je een vakinhoudelijke of juridische vraag? Als lid kun je je vraag stellen aan Horus Support via support@horus.nl.
 • Jij en al jouw medewerkers hebben toegang tot het ledenportal 'Mijn Horus'. Hier vind je actuele informatie, kun je zelf berichten plaatsen en met andere leden in gesprek gaan. Ook vind je hier antwoorden op veelgestelde juridische vragen.
 • Neem deel aan netwerkbijeenkomsten en inspiratiesessies op landelijk en regionaal niveau.
 • Dankzij Horus Opleidingen blijf je jezelf ontwikkelen en haal je eenvoudig de jaarlijkse PE-punten.
 • Je kunt voor cliënten een Basisbankrekening openen dankzij het Convenant met de Nederlandse Vereniging van Banken.
 • Je kunt je aansluiten bij de collectieve vergunning AFM, via Stichting FTI. Dit kun je doen zodra je lid bent van Horus en toegang hebt tot het ledenportaal.
 • Profiteer van de collectieve verzekering via de Nederlandse Branchepolis.
 • Krijg korting op diensten waarmee het intakeproces met een nieuwe cliënt eenvoudiger en efficiënter wordt.
 • Krijg toegang tot de portalen van het CJIB en het Onvermogenportaal (voorheen Webis).

 Bekijk hier alle voordelen.

De voorwaarden

Ben jij professioneel inkomensbeheerder, mentor, curator of bewindvoerder (of een combinatie ervan), dan kun je je inschrijven door het inschrijfformulier in te vullen en te verzenden. Wij verwerken je inschrijving zo snel mogelijk en nemen daarna contact met je op om jouw inschrijving rond te maken.

Bewindvoerder, mentor of curator?
Dan hebben wij, naast je inschrijfformulier, ook de toelating door het LKB (Landelijk Kwaliteitsbureau) CBM, of de meest recente reactie van het LKB n.a.v. je jaarlijkse handhavingsverzoek nodig. Deze kun je direct toevoegen aan het inschrijfformulier of naar ons mailen op info@horus.nl

Inkomensbeheerder?
Ben je inkomensbeheerder met alleen inkomensbeheerdossiers, dan hebben we nog een aantal andere zaken van je nodig. De aanmeldprocedure van leden die volledig inkomensbeheer bieden, verschilt namelijk met de algemene aanmeldprocedure.
Dat heeft te maken met de kwaliteitscontrole. Er zijn geen wettelijke kwaliteitseisen voor inkomensbeheerders, maar Horus vindt het erg belangrijk dat ook cliënten van inkomensbeheerders weten dat ze ondersteund en geholpen worden door een betrouwbare partij. Om ook de kwaliteit van inkomensbeheerders te garanderen, hebben wij afgesproken dat inkomensbeheerders aan dezelfde eisen moeten voldoen als bewindvoerders. De controle hiervan ligt echter niet bij het LKB, maar bij Horus.

Daarnaast moet je als inkomensbeheerder voldoen aan dezelfde opleidingseisen als die van een bewindvoerder. Hier zie je welke opleidingseisen dit zijn.

Ben jij inkomensbeheerder en heb je je ingeschreven als lid, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op en laten we je weten wat we precies van je nodig hebben. Wil je hier graag vooraf al informatie over, neem dan gerust contact met ons op. 

Lees hier meer over de wettelijke kwaliteitseisen en over de kwaliteitsregels die Horus zelf heeft opgesteld.


Permanente educatie
Als lid van Horus moet je jaarlijks bij- en nascholing volgen. Het doel hiervan is dat jouw kennisniveau hoog blijft en dat je op de hoogte bent en blijft van actuele ontwikkelingen in het vak. We noemen dit Permanente Educatie (PE). Wil je lid worden van Horus, weet dan dat je ieder jaar minimaal 8 uur aan geaccrediteerde bijscholingsactiviteiten volgen. Gelukkig kun je die eenvoudig behalen dankzij Horus Opleidingen en het Horus Jaarcongres.

Kosten lidmaatschap

Kosten lidmaatschap in 2024:

 • Tot en met 50 dossiers: € 200,-
 • 51 tot en met 480 dossiers: € 4,- per dossier
 • 481 dossiers en meer: € 1912,50

Alle dossiers tellen mee: beschermingsbewind, mentorschap, curatele en inkomensbeheer.

Een gezamenlijk dossier telt mee als één dossier; een partnerdossier wordt dus niet apart meegeteld. Hierin volgen we de telling van de rechtbanken. Dus in de regel geldt een echtpaar als één dossier, tenzij er bijvoorbeeld sprake is van scheiding van tafel en bed. Hetzelfde geldt voor een cliënt met dubbele maatregelen (bijvoorbeeld bewind + mentorschap of curatele). Deze cliënt telt mee als één dossier.

Goed om te weten: bij Horus word je lid als organisatie. Heb je medewerkers in dienst, dan profiteren zij automatisch van alle lidmaatschapsvoordelen en elke medewerker krijgt een eigen inlog voor het ledenportaal van Horus.

Welke organisaties zijn al lid van Horus?

Bijna 600 organisaties zijn lid van Horus. Op dit overzicht kun je alle leden vinden. Je kunt op de kaart zoeken, de naam van een organisatie invoeren in de zoekbalk of zoeken op een bepaalde stad of omgeving. 

Opzeggen lidmaatschap

Wil je je lidmaatschap opzeggen, laat het ons weten vóór 1 oktober. Je lidmaatschap eindigt dan op 1 januari van het jaar erop. Je hebt dus een opzegtermijn van drie maanden.
Het schriftelijk opzeggen van het lidmaatschap doe je via info@horus.nl en per post via Horus, Postbus 86, 6710 BB Ede. 

Word jij ook lid van Horus?

Met een lidmaatschap van Horus laat je zien dat jij als bewindvoerder, mentor, curator of inkomensbeheerder kwaliteit levert. Dat geeft zekerheid aan jouw cliënten, hun naasten en aan samenwerkingspartners.

Over branche­vereniging Horus

In 2021 is Horus ontstaan door een fusie tussen de brancheverenigingen BPBI en VeWeVe. Horus is daarmee de grootste branchevereniging voor wettelijk vertegenwoordigers en inkomensbeheerders. Wij zetten ons in voor professionalisering van de beroepsgroep en kennisdeling. Daarnaast vertegenwoordigen we de stem van onze leden in landelijke en lokale politiek. Het is ons doel dat onze leden de juiste zorg- en dienstverlening kunnen blijven leveren aan hun cliënten, nu en in de toekomst. Want juist nu vraagt onze maatschappij om burgers te ondersteunen die hun financiële zaken niet zelf kunnen regelen.

Heb je vragen over ons lidmaatschap?

Misschien vind je het antwoord op je vraag bij de veelgestelde vragen. Kun je daar het antwoord niet vinden, dan helpen wij je graag.

Volg ons en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen

Wil jij net als je vakgenoten altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over de branche en over Horus? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn, Twitter en YouTube.

Adresgegevens

Bezoekadres (alleen op afspraak)
Horaplantsoen 14
6717 LT Ede

085 - 007 4330 info@horus.nl