15-12-2023

Een update over btw-plicht en vrijstelling van btw

De uitspraak van de Hoge Raad van 14 april 2023 en de daarop volgende beleidsbesluiten hebben veel stof doen opwaaien over hoe er met omzetbelasting moet worden omgegaan in de branche van wettelijk vertegenwoordigers.  
Veel leden vragen ons wat op dit moment de stand van zaken is. Daarom plaatsen we bij dit bericht drie bijlagen waaruit je veel informatie kunt halen: 

  • Een uitleg van een fiscalist over de uitspraak, beleidsbesluiten en wetsystematiek. Ook wordt hierin benoemd hoe er nu moet worden omgegaan met de omzetbelasting en facturen, en met ingediende bezwaren bij de Belastingdienst.
    Download hier deze bijlage.
  • Een bijlage bij de uitleg van de fiscalist. Hierin lees je de omschrijvingen van een stichting, B.V., eenmanszaak en VOF en hoe deze rechtsvormen om kunnen gaan met btw(-vrijstelling). 
    Download hier deze bijlage.
  • Het antwoord van de Belastingdienst op onze vraag of eventuele aanpassingen qua btw-plicht met terugwerkende kracht aangepast moeten worden. 
    Download hier deze bijlage.

Op dit moment staat de vraag nog uit hoe er om moet worden gegaan met verschillen binnen de branche. Denk aan een stichting die geen btw rekent voor dezelfde diensten waar een eenmanszaak wél btw voor (moet) rekenen. Als hier meer duidelijkheid over is, laten we dit weten.

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het belangrijkste nieuws als eerste! 

Volg ons en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen

Wil jij net als je vakgenoten altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over de branche en over Horus? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn, Twitter en YouTube.

Adresgegevens

Bezoekadres (alleen op afspraak)
Horaplantsoen 14
6717 LT Ede

085 - 007 4330 info@horus.nl