22-09-2023

Gemeente Den Haag past berichtgeving over btw aan na overleg met Horus

Van 22-9 tot vandaag stond hier een andere tekst. Deze tekst deed onvoldoende recht aan de goede verstandhouding die Horus heeft met de gemeente Den Haag. Horus heeft dit bericht gewijzigd.

Op 14 april 2023 deed de Hoge Raad uitspraak over de btw-plicht. Gevolg van die uitspraak was dat werkzaamheden zoals bewindvoering, mentorschap, curatele, schuldhulpverlening en budgetbeheer vrijgesteld zijn van btw. Wat het complexer maakt: heb je een winstbeogende onderneming dan moet je btw rekenen of eerst een vrijstelling daarvoor aanvragen. Organisaties zonder winstoogmerk (stichtingen die dus de eventuele winst gebruiken ter verbetering van de dienstverlening) werden door deze uitspraak verplicht vrijgesteld van btw-afdracht en raakten daardoor de verrekening met de voorheffing kwijt. 

Het ministerie van Financiën handelde snel met het beleidsbesluit van 19 april 2023, getekend door de staatssecretaris van Financiën, waardoor het nadelige gevolg van de uitspraak van de Hoge Raad werd opgeheven. Horus berichtte in juni 2023 dat er een gesprek plaatsvond met het ministerie van Financiën over deze btw-kwestie. Verdere duidelijkheid is er door het ministerie van Financiën nog niet gegeven.

Naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad, schreef de gemeente Den Haag de afgelopen periode ondernemingen zonder winstoogmerk (zoals stichtingen) aan. In haar bericht gaf ze aan dat de gemeente de uitspraak van de Hoge Raad volgt. Den Haag wil dat deze ondernemingen per 20 april 2023 geen btw in rekening brengen.
Horus is naar aanleiding van signalen van enkele leden met de gemeente Den Haag in contact getreden en heeft aangegeven dat op dit moment het beleidsbesluit (van 19 april, publicatie op 20 april) van de staatssecretaris van Financiën van kracht is, waardoor de ontstane nadelige effecten voor stichtingen zijn opgeheven en de oude situatie feitelijk is hersteld.

Na overleg met de gemeente Den Haag, geeft de gemeente aan af te wachten tot er definitieve duidelijkheid is rondom de btw-kwestie en stuurt een rectificatie naar de ondernemingen die ze eerder benaderd heeft. Daarin laat ze weten haar huidige werkwijze ten aanzien van het vergoeden van btw bij bijzondere bijstand voor bewindvoering nog niet aan te passen, totdat er duidelijkheid is.

Het is goed om te zien dat in goed overleg met de gemeente Den Haag tot deze aanpassing er is gekomen. We zien als branchevereniging dat een goede dialoog met gemeenten tot resultaten leidt. Dat zagen we al in de totstandkoming van het convenant beschermingsbewind van de gemeente Den Haag, en dat zien we nu weer bevestigd.

Wij zijn heel benieuwd of er meer gemeenten zijn die het nieuwe beleidsbesluit nog niet hebben meegenomen in de interpretatie van de uitspraak van de Hoge Raad. Laat het ons weten, dan zullen wij contact opnemen met die gemeenten.
Reacties op dit bericht ontvangen wij graag op het mailadres support@horus.nl

***************************
Er zijn signalen binnengekomen dat gemeenten aan wettelijk vertegenwoordigers verzoeken om hun tarief te wijzigen naar een tarief exclusief btw. Horus adviseert haar leden om niet mee te werken aan dergelijke verzoeken totdat er vanuit de wetgever meer duidelijkheid is. Je hebt de btw afgedragen en kan die niet zomaar terugvorderen bij de Belastingdienst. Daarvoor moet je toestemming van de Belastingdienst hebben.

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het belangrijkste nieuws als eerste! 

Volg ons en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen

Wil jij net als je vakgenoten altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over de branche en over Horus? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn, Twitter en YouTube.

Adresgegevens

Bezoekadres (alleen op afspraak)
Horaplantsoen 14
6717 LT Ede

085 - 007 4330 info@horus.nl