03-07-2024

Gemeente Rotterdam vernieuwt convenant met bewindvoerders

Bron: Gemeente Rotterdam

Gemeente Rotterdam werkt actief samen met beschermingsbewindvoerders om Rotterdammers met schulden zo snel mogelijk naar schuldhulpverlening te krijgen. Om deze samenwerking zo goed mogelijk te laten verlopen, werden in 2019 afspraken vastgelegd in een convenant. Nu, vijf jaar later, was het tijd voor een update van dit convenant. Met nieuwe, scherpere afspraken in een vernieuwde vormgeving en in duidelijke taal.

De gemeente betaalt, voor wie dit zelf niet kan bekostigen, de kosten voor bewindvoering via de Bijzondere Bijstand. Vóórdat gemeente en bewindvoerders het convenant in 2019 afsloten, had de gemeente geen zicht op wat er gebeurde met deze uitgaven. En het aantal bewinden groeide flink: van 1470 in 2014 naar 5866 in 2018. Om meer zicht te krijgen op deze dossiers, werd een onderzoek uitgevoerd. Daaruit volgde het advies de samenwerking met bewindvoerders te verbeteren met bijvoorbeeld periodiek overleg en duidelijke afspraken, en een vast aanspreekpunt bij de gemeente voor bewindvoerders.

Team Regie Bewindvoering
De gemeente startte een speciaal Team Regie Bewindvoering voor vlotte doorstroming naar schuldhulp, als intermediair tussen bewindvoerders en gemeente. Het team besprak met onder andere bewindvoerders en de rechtbank hoe de samenwerking verbeterd kon worden. Er werden afspraken gemaakt over werkprocessen, bespreken van dossiers, monitoring, uitstroom, contactpersonen, delen van informatie et cetera. En alles werd vastgelegd in het convenant.

Doorstroom
Dat bleek een goede zet; na het convenant nam het aantal aanmeldingen door bewindvoerders bij de Kredietbank (KBR) sterk toe. Er werden dus meer Rotterdammers uit de schulden geholpen. Ook daalde het aantal Rotterdammers onder bewind en steeg het aantal Rotterdammers voor wie de rechtbank het bewind ophief. Steeds meer Rotterdammers raakten dus schuldenvrij. En deze succesvolle aanpak loopt nog steeds door. Team Regie Bewindvoering heeft een goede relatie opgebouwd met de bewindvoerders; beide partijen weten elkaar goed te vinden en de lijnen zijn kort. Zo veel mogelijk Rotterdammers worden dus snel en efficiënt geholpen aan schuldhulp.

Nieuwe taal, nieuw uiterlijk, nieuwe afspraken
Het convenant is nu vernieuwd. Zo is de leesbaarheid verbeterd; de tekst is geschreven in duidelijke taal. En het document ziet er strak en overzichtelijk uit dankzij een nieuwe opmaak. Daarnaast is een paar zaken aangescherpt. Zo staat er nu in het convenant dat als een convenantpartner niet meewerkt, deelname aan het convenant wordt beëindigd. Ook is de afspraak opgenomen dat als een bewindvoerder tijdelijk niet benoembaar is, deze dat meldt aan de gemeente. Dan is duidelijk dat een Rotterdammer op dat moment niet kan worden doorverwezen naar deze bewindvoerder.

Uit de praktijk
Moyra Linger werkt als bewindvoerder veel samen met de gemeente. Ze ondertekende het convenant al in 2019 en ook onder de vernieuwde versie zette ze haar handtekening.
Moyra: ‘Om schulden op te lossen, hebben we elkaar als gemeente en bewindvoering nodig. Dit convenant zorgt ervoor dat we beter samenwerken. Voor mij is een groot voordeel dat ik heel makkelijk kan schakelen met de gemeente. Ik weet het Team Regie Bewindvoering, het Expertiseteam Financiën en de KBR goed te vinden. De lijnen zijn kort, dat maakt het samenwerken heel gemakkelijk. Ik neem weleens contact op om een complexe casus te bespreken. Ik werk zelfstandig en heb dus geen collega’s om me heen. Het is voor mij daarom heel waardevol om te sparren met de gemeente. Ook voor Rotterdammers levert de samenwerking veel op; het is sneller duidelijk of schuldhulpverlening zinvol is. En als dat zo is, kunnen we het ook sneller regelen. Deze nieuwe versie van het convenant vind ik ook zeker een verbetering. Het is strakker en duidelijker, en er zijn weer nieuwe nuttige afspraken toegevoegd.’

Benieuwd naar het nieuwe convenant? Lees het op www.rotterdam.nl/bewindvoerders.

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het belangrijkste nieuws als eerste! 

Volg ons en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen

Wil jij net als je vakgenoten altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over de branche en over Horus? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn, Twitter en YouTube.

Adresgegevens

Bezoekadres (alleen op afspraak)
Horaplantsoen 14
6717 LT Ede

085 - 007 4330 info@horus.nl