20-12-2021

Horus in gesprek met Betaalvereniging Nederland

Op 3 december 2021 voerde Gert Boeve namens Horus overleg met Betaalvereniging Nederland. Hij zegt hierover: ‘Van onze leden krijg ik helaas veel signalen over haperende dienstverlening door banken. Maar daarnaast krijg ik ook te veel signalen dat cliënten – bewust of meer naïef – zich laten gebruiken als geldezels. Nu snap ik dat fraude met bankrekeningen opgelost moet worden, maar geldezels zijn meestal alleen hulpje van de daarachter verschuilende criminelen. Als daarna deze cliënten uitgesloten worden door banken, helpt dat deze cliënten en hun financiële zorgverlener niet. Bovendien is het niet hebben van toegang tot bankrekeningen in strijd met basisbeginselen om in de samenleving mee te kunnen doen.


Ernstiger is het als een cliënt wél bij een bankrekening kan komen, terwijl hij of zij al in het Centraal curatele- en bewindsregister staat. Dit register maakt duidelijk dat een persoon zelf niet handelingsbevoegd is. Als branchevereniging van wettelijk vertegenwoordigers en inkomensbeheerders gaan wij ervan uit dat banken dit register hanteren in hun werk en ervoor zorgen dat cliënten die daarin staan, nooit zonder toestemming van hun vertegenwoordiger een rekening kunnen openen.’

De problemen van leden van Horus met banken, maar ook de problemen die cliënten hebben met banken, leveren als bijgaand probleem op dat met het oplossen van de problemen veel tijd gemoeid is. Tijd die niet besteed kan worden aan de cliënt. ‘Het is mij er dan ook alles aan gelegen dat de banken in 2022 snel werk maken van goede dienstverlening’, zegt Boeve. ‘Die mag simpel zijn, als deze ook doeltreffend is. Daarnaast ben ik pas tevreden als de Nederlandse banken er echt voor zorgen dat het Centraal curatele- en bewindsregister goed wordt gebruikt door banken. Dat register is er niet voor niets.’


Met de vertegenwoordiger van de Betaalvereniging is afgesproken om op korte termijn het gesprek te vervolgen. Uiteraard houden we je op de hoogte.

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het belangrijkste nieuws als eerste! 

Volg ons en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen

Wil jij net als je vakgenoten altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over de branche en over Horus? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn, Twitter en YouTube.

Adresgegevens

Bezoekadres (alleen op afspraak)
Horaplantsoen 14
6717 LT Ede

085 - 007 4330 info@horus.nl