09-12-2024

NBBI en Horus sluiten partnerschap met Plinkr om uitstroom uit beschermingsbewind landelijk te verbeteren

Brancheorganisaties benadrukken belang van coaching en toetsing op financiële redzaamheid om cliënten beter te ondersteunen

Brancheorganisaties NBBI en Horus en de sociale onderneming Plinkr gaan samenwerken om de uitstroom uit beschermingsbewind landelijk te verbeteren. Plinkr ontwikkelde daarvoor in 2021 een methode genaamd Plinkr Nazorg, die inmiddels door ruim veertig gemeenten en tweehonderd bewindvoeringskantoren wordt ingezet. De branchorganisaties gaan deze methode voortaan aanbevelen aan haar leden. Daarmee wordt ook ingezet op het verder versterken van de samenwerking met gemeenten.

Werken aan de financiële redzaamheid van een cliënt is een wettelijke taak voor bewindvoerders. Voor veel cliënten is beschermingsbewind een structurele oplossing. Maar soms kan een cliënt, bijvoorbeeld wanneer schulden zijn opgelost, ook weer zelfstandig de geldzaken oppakken. Het is aan de bewindvoerder om cliënten daarin te begeleiden. Dat is echter uitdagend werk, zegt Anton van den Ham, voorzitter van NBBI: “Bovendien hebben bewindvoerders voor deze begeleiding te weinig tijd. Terwijl het van groot belang is dat cliënten goed voorbereid weer zelf de geldzaken kunnen oppakken.”

De methode van Plinkr Nazorg helpt bewindvoerders om deze begeleiding samen met gemeenten te organiseren. Gemeenten zorgen voor coaches die cliënten gedurende een half jaar actief coachen op vaardigheden en het zelfvertrouwen dat nodig is om de geldzaken weer zelf op te pakken. Bewindvoerders ondersteunen het traject waar nodig. De cliënt, de bewindvoerder en de coach evalueren na een half jaar gezamenlijk de uitkomsten. Deze conclusie kan vervolgens worden gedeeld met de kantonrechter, die uiteindelijk besluit of het bewind wordt stopgezet of wordt aangehouden.

De resultaten van deze werkwijze zijn positief. In 2022 en 2023 deed Deloitte in opdracht van SchuldenlabNL onderzoek naar de methode van Plinkr Nazorg. Deloitte concludeerde dat door de inzet van Plinkr Nazorg het aantal onderbewindgestelden dat in potentie kan uitstromen, groeit van 12 procent naar 22 procent. Daarnaast zorgt de methode ervoor dat het aantal inwoners dat weer terugvalt in de problematische schulden afneemt en voorkomt het dat mensen uitstromen die een hoge kans op terugval hebben.

Floris Went, oprichter van Plinkr, is enthousiast over de samenwerking met de brancheorganisaties: “Bewindvoerders hebben een belangrijke taak binnen de financiële hulpverlening om kwetsbare inwoners te beschermen. En wij zien in de ruim veertig gemeenten waar we nu met onze methode actief zijn, dat bewindvoerders zich vaak met hart en ziel inzetten voor hun cliënten. Maar overal staan de uren onder druk. Aan de andere kant willen gemeenten juist meer betrokken zijn bij de begeleiding van deze inwoners. Met onze methode helpen we gemeenten en bewindvoerders om dit gezamenlijk te organiseren.

Almere is een van de gemeenten waar de methode van Plinkr Nazorg wordt ingezet. Daar is het onderdeel van het convenant Samen Verder, dat met lokale bewindvoerders is opgesteld. Stefanie Veen, beleidsmaker namens de gemeente: “Het convenant draait om onderling vertrouwen. We zetten in op elkaars sterke punten en willen de samenwerking in de keten van schuldhulpverlening verbeteren. Als gemeente verzorgen we daarom de coaching op financiële redzaamheid om bewindvoerders daarin te ondersteunen. Dat werkt goed. Inmiddels hebben bewindvoerders al ruim honderd cliënten aangemeld voor het traject van Plinkr en zijn de eerste deelnemers al uitgestroomd.”

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het belangrijkste nieuws als eerste! 

Volg ons en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen

Wil jij net als je vakgenoten altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over de branche en over Horus? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn, Twitter en YouTube.

Adresgegevens

Bezoekadres (alleen op afspraak)
Horaplantsoen 14
6717 LT Ede

085 - 007 4330 info@horus.nl