18-11-2022

Update indexatie en gesprekken met ministeries

Onlangs hebben wij namens de betrokken brancheorganisaties een brief gestuurd naar de betrokken bewindspersonen van Szw en J&V om hen aan te spreken over (het achterwege blijven van) de indexatie van vergoedingen voor wettelijk vertegenwoordigers. Gelukkig is hier snel op gereageerd en hadden we ook een overleg gepland staan met een brede afvaardiging van ambtenaren. In dit gesprek werd duidelijk dat men onze bezwaren erkent en heel goed begrijpt. Zoals wellicht te verwachten konden zij ons (nog) niets beloven en daarom zijn we als branche allesbehalve gerust.

Volgend op dit overleg was een aangekondigd gesprek met de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, Carola Schouten. Met haar hadden we graag opnieuw aandacht gevraagd voor onze zorgen, en wens te komen tot een snelle tegemoetkoming. Dit gesprek stond gepland op donderdag 10 november en is helaas afgezegd omdat de minister naar de Tweede Kamer moest inzake het pensioendebat.

Uiteraard hebben we begrip voor de overvolle agenda van minister Schouten en de prioriteiten daarin. Dat neemt onze zorgen niet weg. Wij doen daarom vanuit de hele branche opnieuw een gezamenlijke oproep:

Wij vinden het erg jammer dat de afspraak niet door is gegaan. Uiteraard hebben we alle begrip voor de overbezette agenda van minister Schouten. Graag willen wij, Horus, NVVK, NBBI en NBPM, wel attenderen op de komende verlengingsronde voor de bijzondere-bijstand-aanvragen naar gemeenten, die wettelijk vertegenwoordigers altijd uitvoeren in december. De eventuele verhoging die nog doorgevoerd gaat worden zou dan voor 1 december bekend gemaakt moeten worden. Anders levert dit ook bij gemeentes extra correctiewerk op.

Indien een online meeting niet meer mogelijk is voor 1 december, dan stellen wij voor om een eerste voorschot te geven op de verhoging die anders eind 2023 toch ingevoerd gaat worden. Niemand zit namelijk te wachten op een verhoging eind 2023 van ruim tien procent. Daarnaast plannen wij graag vervolggesprekken, om met beide bewindspersonen tot afspraken te komen om voor 1 juli 2023 nog een definitieve verhogingsronde door te kunnen voeren. Hiermee is de eerste druk wat van de ketel, zodat er bij wettelijk vertegenwoordigers enige ademruimte ontstaat en zij hun personeel toch een kleine salarisverhoging kunnen geven. Gezien de huidige economische omstandigheden wijzen we op het grote belang dat ook voor onze sector een gepaste verhoging van de salarissen per 1-1-2023 doorgevoerd kan worden.

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het belangrijkste nieuws als eerste! 

Volg ons en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen

Wil jij net als je vakgenoten altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over de branche en over Horus? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn, Twitter en YouTube.

Adresgegevens

Bezoekadres (alleen op afspraak)
Horaplantsoen 14
6717 LT Ede

085 - 007 4330 info@horus.nl