12-10-2021

Update over het geschil met de gemeente Den Bosch

Horus is een gerechtelijke procedure gestart tegen de gemeente Den Bosch. Deze procedure is tegen het besluit van deze gemeente om geen bijzondere bijstand meer te vergoeden voor beschermingsbewind dat niet door de gemeente zelf wordt uitgevoerd.

De rechter heeft zich over de kwestie gebogen op maandag 13 september. Vicevoorzitter Sjon Reimink en onze advocaat Pascal Broers waren hierbij aanwezig. De rechtbank stelde met name veel vragen aan de gemeente. Opvallend was dat er geen concrete antwoorden kwamen en de gemeente bleef steken in aannames. Ook het schriftelijke verweer hieraan voorafgaand was in onze ogen niet sterk.

Een terugkerend onderwerp was de samenwerking: waarom heeft Den Bosch deze niet gezocht, net als veel andere gemeenten? Steeds werd dit door de rechtbank naar voren gehaald.
Sjon kreeg de gelegenheid om dit onderwerp te ondersteunen door uit te leggen hoe vorig jaar het gesprek tussen Horus – in de vertegenwoordiging van Gert Boeve en Sjon Reimink - met de wethouder verliep. Toen was allerminst sprake van een wens om samen te werken.
Daarnaast kon Sjon vertellen hoe er juist heel goed samengewerkt wordt tussen gemeenten en bewindvoerders, en dat er steeds meer convenanten komen.

Wat de hoofdzaak van het geding betreft, moet de vraag worden beantwoord of de gemeenteraad het algemeen belang besluit had mogen nemen. En of de rechter een dergelijk besluit wil corrigeren en als onrechtmatig beschouwt.
Hier speelt ook nog de vraag of op basis van het mededingingsrecht en de uitleg die het CBb (de hoogste rechter in deze) daaraan heeft gegeven, de gemeente een dienst (bewindvoering) onder de kostprijs mag aanbieden. En – zo vroeg de rechtbank zich af – of het kosteloos aanbieden hetzelfde is als het onder de kostprijs aanbieden. En áls dat zo is, is het de gemeente dan toegestaan om via een algemeen belang besluit daaraan te ontkomen?
Daarnaast speelt de vraag of een zeer eventuele kostenbesparing (ook de rechtbank twijfelt hieraan) ten grondslag mag liggen aan zo’n ingrijpend besluit voor de markt.

Het wachten is nu op de beslissing van de rechtbank.

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het belangrijkste nieuws als eerste! 

Volg ons en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen

Wil jij net als je vakgenoten altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over de branche en over Horus? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn, Twitter en YouTube.

Adresgegevens

Bezoekadres (alleen op afspraak)
Horaplantsoen 14
6717 LT Ede

085 - 007 4330 info@horus.nl