Op 7 februari 2023 is in de Eerste Kamer het wetsvoorstel ‘Verbetering doorstroom naar de Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wsnp)’ aangenomen. Alle wijzigingen hebben we overzichtelijk op een rij gezet.
Nieuwe kansen voor slapende dossiers
De wijzigingen zorgen er onder andere voor dat schuldendossiers waarvoor nu geen oplossing bestaat, wel in behandeling kunnen worden genomen.
Wijzigingen gaan op korte termijn in
De wetswijziging gaat in zodra de aangepaste wet is gepubliceerd in de Staatscourant. De twee mogelijke data voor publicatie zijn 1 juli 2023 en 1 januari 2024. In beide gevallen is de voorbereidingstijd voor wettelijk vertegenwoordigers kort. Daarom is het goed om de dossiers die je zonder oplossing tijdelijk opzij hebt moeten leggen, er snel weer bij te pakken.
Wat gaat er op hoofdlijnen veranderen?
- De 10-jaarstermijn wordt volledig geschrapt.
- De Wsnp gaat van 3 jaar naar 1,5 jaar.
- De ‘goede-trouw-toets’ gaat van 5 jaar naar 3 jaar.
- Tijd van het minnelijk traject kan in mindering worden gebracht op de duur van de Wsnp.
- Als er geen afloscapaciteit is of het is onmogelijk om een minnelijk traject uit te voeren, mag deze overgeslagen worden en kan de verzoeker rechtstreeks naar de Wsnp.
- Omdat minnelijk gespiegeld is aan wettelijk zal het minnelijk ook op 1,5 jaar gesteld worden.
Tijdens het debat op 8 februari jl. heeft minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) bovendien toegezegd dat het minnelijk traject zal worden gespiegeld aan het wettelijke traject. Dat betekent dat de termijn voor de Msnp net als die voor de Wsnp naar 1,5 jaar gaat. Ook zal er een implementatiecommissie worden ingesteld om alle wijzigingen goed te laten landen binnen het werkveld van schuldhulpverlening.
Wat betekent dit concreet voor jou?
Elke wettelijk vertegenwoordiger heeft in zijn praktijk wel een aantal schuldendossiers waar tot nu toe geen oplossing voor was omdat punt 1 of 3 in de weg zaten. Deze dossiers kun je nu gaan voorbereiden omdat ze nu kans van slagen hebben.
Wat kun je doen in verschillende situaties?
Situatie 1: het Wsnp-traject is eerder beëindigd zonder schone lei:
- Onderzoek wat de reden van beëindigen was en ga na of deze redenen nu voldoende onder controle zijn. Is noodzakelijke hulp ingezet en is deze weg duurzaam ingezet? Geef daarvan een onderbouwing.
Situatie 2: het Wsnp-traject is eerder beëindigd met schone lei:
- Maak inzichtelijk waarom het weer ‘fout’ is gegaan. Was deze reden eenmalig (life-event) of is deze reden nu onder controle? Geef daarvan een onderbouwing.
Situatie 3: de goede trouw ontbreekt in de afgelopen 3 jaar:
- Is de cliënt door gedrag en hulp veranderd waardoor deze omstandigheden in een ander daglicht komen te staan? Geef daarvan een onderbouwing. De cliënt maakt weer kans om toegelaten te worden.
Schuldenlijst niet compleet? Ook zij maken weer kans
Daarnaast is het ook goed om te kijken naar de dossiers waarin je de schuldenlijst niet compleet kan krijgen door bijvoorbeeld het vele verhuizen van cliënt, door een periode van dak- en thuisloosheid of door een ex-partner die schulden heeft gemaakt binnen de relatie.
Deze dossiers kunnen nu weer allemaal klaar gemaakt worden voor schuldhulpverlening en eventueel de Wsnp. Het is aan te bevelen om hier nu mee aan de slag te gaan, zodat de dossiers klaarliggen voor behandeling zodra de wetswijzigingen ingaan.
Geen tijd te verliezen
Minister Schouten geeft aan dat de gemeenten nog tot 1 januari 2024 de tijd nodig hebben om het minnelijk traject aan te laten sluiten bij het wettelijke. Dat is jammer, want daardoor gaat kostbare tijd verloren. Daarom is het fijn dat de beschermingsbewindvoerders van Horus gebruik kunnen maken van de Pilot Toevoeging bewindvoerders Wsnp (PTW).
Sneller tot regeling komen via pilot
Deze secundaire route is nu al voor jouw cliënt beschikbaar. Je hebt hier al kennis mee kunnen maken op het Horus Jaarcongres 2022 en tijdens de regiobijeenkomst die vanuit Horus en Bureau Wsnp was georganiseerd. Je kunt kosteloos gebruikmaken van een Wsnp-bewindvoerder die het minnelijk traject al op de nieuwe wetgeving zal vormgeven waardoor jouw cliënt nu al kan profiteren van de wijzigingen.
Vind een Wsnp-bewindvoerder om snel een minnelijke regeling te treffen
Hier kun je de lijst van deelnemende Wsnp-bewindvoerders raadplegen bij Bureau Wsnp. Vink daarbij het volgende hokje aan: is deelnemer pilot
Maak gebruik van Wsnp-bewindvoerders voor Msnp
Horus beveelt deze pilot waarbij de Wsnp-bewindvoerder de schuldhulpverlening voor jou verzorgt van harte bij je aan. Deze dienstverlening is niet alleen sneller, maar geeft ook minder administratieve rompslomp voor je kantoor, de Wsnp-bewindvoerder gaat mee naar zitting, is gratis voor cliënt en beschermingsbewindvoerder en blijkt in de praktijk zeer succesvol. De eerste interne metingen laten zien dat deze verzoekschriften in 95,5% van alle gevallen toegekend worden door de rechtbank. Ook in het minnelijke traject is de pilot succesvol met een slagingspercentage (overall) van 91%.
Horus vindt het belangrijk om jou maximaal te ondersteunen bij deze veranderingen. Heb je behoefte aan meer uitleg, laat het ons weten via info@horus.nl.