Workshop 'Shared decision making Medicatie'

Workshopleider: Ilse Joustra

Shared Decision Medicatie 

Omdat de meeste zorgvragers medicatie gebruiken, is de kans zeer groot dat je als mentor vroeg of laat een shared decision moet nemen over medicatie.

Hoe neem je een shared decision over medicatie en op basis van welke kennis neem je deze beslissingen?
In deze workshop komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Wat is shared decision making?
  • Hoe werkt shared decision making?
  • Wat is jouw rol als mentor bij het shared decision making?
  • Levert de medicatie de cliënt kwaliteit van leven?
  • Je eigen normen en waarden
  • Ethische dilemma’s; gedwongen medicatie geven, een andere beslissing nemen dan de cliënt zou willen

Over Ilse Joustra

Ilse Joustra, eigenaar van bureau MAÌS, koos jaren geleden voor de zorg en is inmiddels een 'ouwe rot in het vak'. Haar enorme interesse voor mensen en het verhaal achter het verhaal hebben haar doen besluiten te kiezen voor verpleegkunde, wat ze een bijzonder vak vindt: “Het is mooi dat je een grote betekenis kunt hebben in het ziek-zijn van anderen en dat je iets voor hen kunt
betekenen.”
Haar loopbaan in de zorg begon met Verpleegkundige A in Nij Smellinghe te Drachten. Naast deze in-service opleiding heeft ze veel bijscholingen en cursussen gevolgd op zorggebied. Ze heeft dan ook erg veel ervaring in het vak: “Ik ben jarenlang werkzaam geweest als allround verpleegkundige, zowel in ziekenhuizen, thuiszorg, verstandelijk gehandicaptenzorg en de terminale zorg. Ik heb aan het bed gestaan en leiding gegeven.”
In 2005 besloot ze dat ze nog een stap verder wilde: “Omdat ik mijn kostbare kennis wil doorgeven, ben ik verpleegkundig docent geworden.” Een aantal jaren daarna richtte ze Verpleegkundig Bureau MAÌS op.
Wat Ilse belangrijk vindt in haar lessen is het 'niet denken in standaarden'. Ze wil voorkomen dat haar cursisten met oogkleppen op gaan werken: “Het “wij doen het altijd zo” vind ik verschrikkelijk, want iedere cliënt is anders. We moeten af van de standaarden.”