Workshop 'Proeverij 10 Letters! Soepele begeleiding bij ‘lastig gedrag’'

Workshopleider: Koos Goedegebuur
Trainingsactrice: Renate van den Broek

Proeverij 10 Letters! Soepele begeleiding bij ‘lastig gedrag’

Een proeverij van 10 Letters? Jazeker! En wel van de 10 letters die essentieel zijn als het gaat om soepele begeleiding van cliënten.
In een proeverij van 1,5 uur introduceren we 10 letters en laten we zien hoe het werkt. Bij voorkeur met voorbeelden die uit de zaal komen. Deze voorbeelden worden voorgelegd aan trainer Koos Goedegebuur, die in gesprek gaat met Renate van den Broek, de trainingsactrice van dienst. Het is geen training maar
een proeverij: deelnemers mogen dus lekker op hun plek blijven zitten. Laat Koos maar gaan zweten! (Meedoen mag natuurlijk wel, als je het graag wilt.)

Maar welke 10 letters hebben we het nou eigenlijk over?

  • ADHL zijn de letters van de 4 kwadranten uit De Roos van Leary, het middel bij uitstek om ongewenste patronen te doorbreken en gewenste te realiseren, de juiste benadering te kiezen richting cliënten. Het helpt om de cliënt (mede)verantwoordelijk te maken voor het eindresultaat.
  • SGR komt uit de gedragsketen Situatie, Gedrag, Resultaat. De gedragsketen geeft cliënten inzicht in wat er gedaan moet/kan worden om doelen te bereiken. Evengoed geeft het inzichten in wat er gedaan moet worden om ongewenste resultaten te voorkomen. De letters SGR helpen om een keuze/actieplan te maken.
  • De letters LDD (lui dom dakloos) staan voor het ideale profiel/houding om effectief te werken. Wie zich dit eigen maakt, maakt zijn eigen werk een stuk gemakkelijker.

Deze 10 letters staan voor de belangrijkste tools die nodig zijn om het contact met cliënten die (te) veel tijd en energie kosten, in goede banen te leiden. Vaak is het 20% van de cliënten die 80% van de aandacht en energie vraagt. Dit zijn cliënten waarbij de communicatie moeizaam verloopt, afspraken niet per se worden nagekomen en het over de schutting gooien van problemen en andere vormen van ellende een favoriete bezigheid lijkt. Let wel, het gaat dan vooral om cliënten die het wel zouden moeten kunnen, maar het niet doen.

Tijdens de workshop staan we vooral stil bij hoe je je als wettelijk vertegenwoordiger kunt gedragen waardoor de cliënt anders gaat reageren. Het gaat vooral om vragen stellen zodat de cliënt ervaart wat het effect is van een keuze. Feitelijk komt het erop neer dat je niet probeert de ander met je afstandsbediening op een ander kanaal te krijgen, maar dat je de
afstandsbediening op jezelf richt. En dan zal je zien dat de cliënt stap voor stap met jou meebeweegt.

Samengevat: de proeverij van 10 letters levert inzichten en tips op die het (werkende) leven makkelijker maken!

Over Koos Goedegebuur

Koos Goedegebuur is als trainer en innovator verbonden aan BewindSupport. Hij heeft jarenlange ervaring in het geven van communicatietrainingen aan uiteenlopende groepen. Daarbij is hij naar eigen zeggen in alle valkuilen getrapt die er bestaan. Nu wil hij vooral zorgen dat cliënten het beste krijgen wat er te vinden is: een wettelijk vertegenwoordiger die je serieus neemt.