113 Zelfmoordpreventie: vroegsignalering bij schulden
'Zelfmoordpreventie begint bij de eerste onbetaalde rekening’. Omdat mensen met schulden een risicogroep vormen als het gaat om suïcidaliteit is vroegtijdige signalering van groot belang.
Mensen met schulden hebben twee keer zo vaak suïcidale gedachten als mensen zonder schulden; ze piekeren vaak en soms kunnen ze daar niet meer mee stoppen. Wie zich continu zorgen maakt, loopt gezondheidsrisico’s. Geldzorgen en stress werken door op gedrag en gezondheid.
De impact van geldzorgen hangt samen met de hoogte van de schulden, het aantal schulden en de mate waarin schulden oplosbaar lijken. Als er geen zicht meer is op een oplossing kunnen mensen suïcidale gedachten ontwikkelen. Daarbij lopen mensen met een laag inkomen die in een uitkeringssituatie zitten of die een instabiele woonsituatie hebben, een groter risico op het ontwikkelen van zelfmoordgedachten.
Mensen die aan zelfdoding denken voelen zich doorgaans radeloos en eenzaam. Ze hebben het gevoel nergens bij te horen en anderen tot last te zijn. Ze denken ook vaak oprecht dat niemand ze zal missen. Zelfdodingsgedachten kunnen zichzelf versterken, waardoor iemand op een gegeven moment gelooft dat zelfdoding echt de enige manier is om van de pijn en wanhoop af te komen.
Ziet iemand geen uitweg meer? Dan is het belangrijk dat je het niet negeert, maar erover praat. Hoe lastig het ook lijkt, praten helpt. Het lucht op en helpt de gedachten te ordenen.
Veel professionals vinden een gesprek over zelfdoding best spannend. Suicidepreventie begint bij het herkennen van de signalen en weten hoe je een gesprek over zelfdoding voert. Het is belangrijk om elk signaal serieus te nemen; een gemist signaal kan een gemiste kans zijn om iemand te helpen.
Inhoud van de workshop
Welke signalen geeft iemand die mede door schulden aan zelfdoding denkt? En hoe maak je deze signalen bespreekbaar? Een gesprek over zelfdoding kun je leren. Door te praten over zelfdoding kan je een leven redden. In deze workshop gaan we hier in vier stappen dieper op in.
- Signalen herkennen
- Contact maken met de wanhoop
- Contact maken met de hoop
- Samen hulp zoeken.
De workshop is ontwikkeld door trainer, lector en hoogleraar schuldenproblematiek Nadja Jungmann.