Ethiek in de praktijk
Een wettelijk vertegenwoordiger van een cliënt behartigt diens belang. Maar soms is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. De cliënt zelf, diens familie, deskundigen, en ook de mentor zelf heeft opvattingen over wat het goede is om te doen. Al die verschillende perspectieven kunnen het lastig maken om het beste besluit te nemen voor bewindvoerders, curatoren en mentoren. Ethiek in de praktijk gaat hier dieper op in en helpt het juiste gesprek te voeren.
Inhoud van de workshop
We gaan allereerst in op de vraag: wat is eigenlijk ethiek? Welke woorden horen daarbij? We kijken naar verschillende ethische stromingen. Vervolgens staan we stil bij enkele belangrijke waarden die verband houden met bewindvoering, curatorschap en mentorschap, zoals autonomie van de cliënt en het eigen morele kompas van de mentor.
Met hulp van vele voorbeelden uit de praktijk wordt duidelijk in welk krachtenveld het ethische gesprek plaatsvindt. We bekijken dilemma’s en onderzoeken wat een morele vraag eigenlijk is. Daarnaast besteden we aandacht aan het ethische gesprek. Meer dan een discussie is een ethisch gesprek gebaat met een dialoog. Hoe gaat zo’n dialoog en welke ‘deugden’ komen daarbij in het licht te staan?