Omgaan met cliënten met dementie
Er wonen in Nederland naar schatting 290.000 mensen met een vorm van dementie. Vanwege de vergrijzing is de verwachting dat dit aantal flink gaat stijgen de komende jaren.
Met het verkleinen van het aantal gezinsleden, het feit dat gezinsleden verder uit elkaar wonen, de individualisering en de veranderingen in de zorg, zien we een toename van deze doelgroep binnen beschermingsbewind, curatele en mentorschap.
Dementie is niet één ziekte, maar een verzamelnaam voor ruim vijftig verschillende hersenaandoeningen, waarbij mensen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden verliezen. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld geheugenproblemen (vergeetachtigheid), veranderingen in gedrag of het niet meer goed kunnen uitvoeren van dagelijkse handelingen.
Inhoud van de workshop
Klaartje heeft een zwak voor deze bijzondere en kwetsbare doelgroep; mensen met dementie. Dit motiveerde haar om zich verder te verdiepen in het onderwerp. Door gesprekken met experts en het verzamelen van informatie groeide ze steeds meer in haar rol als bewindvoerder voor deze specifieke doelgroep. Ze deelt graag haar kennis en de opgedane vaardigheden met jou. In de workshop gaat ze in op de verschillende vormen van dementie, leert je signalen herkennen en je krijgt praktische tips en trucs. Als ervaringsdeskundige geeft Klaartje handvatten zodat jouw werk als wettelijk vertegenwoordiger voor mensen met dementie makkelijker wordt.